Proč čekat do vánoc, když můžu naši oblíbenou štolu - upéct třeba každý měsíc. Podle tohoto receptu http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=128949 je hotová raz-dva. Sice se má nějakou dobu uležet, ale to se u nás nepovede, protože ji hned sníme :-)
A co to vlastně štola je? Druh pečeného vánočního moučníku. Uvnitř je zapečené například sušené ovoce a ořechy a z vrchu je štóla posypaná moučkovým cukrem. Má tvar bochníku, který má připomínat „malého Ježíška zabaleného v plenkách“. První zmínka o ní je z roku 1329. Pochází z Německa. Stejně jako u národních jídel, existuje tolik variant, kolik je oblastí. Nejznámější je drážďanská, protože právě v Drážďanech měla být podle historických zdrojů poprvé upečena. Mňam :-)
Jó štola, tu by můj muž mohl denně:-)))
OdpovědětVymazat